Νιόβη

Νιόβη

Πληροφορίες Έργου

Έτος δημιουργίας: 1994

Υλικό: Βοτσαλάκι από Καβάλα και Χαλκιδική

Διαστάσεις: 100 Χ 170

Καταχωρήθηκε στις: 02 Απρ 10

Κατηγορία: Μυθολογία

Αξιολόγηση Έργου:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...

Θέμα:

Η Νιόβη ήταν κόρη του Τάνταλου. Παντρεύτηκε τον Αμφίωνα και μαζί του απόχτησε δεκατέσσερα παιδιά, επτά αγόρια και επτά κορίτσια. Ασυλλόγιστα η Νιόβη καυχήθηκε ότι είναι ανώτερη από τη Λητώ, μητέρα της Άρτεμης και του Απόλλωνα, γιατί, αν και θεά, γέννησε μόνο δύο παιδιά, ενώ η ίδια, μια θνητή, έκανε δεκατέσσερα παιδιά. Αυτό, όμως, θεωρήθηκε «ύβρις», δηλ. ασέβεια προς τη θεά, η οποία θύμωσε και ζήτησε από τα παιδιά της να σκοτώσουν τα παιδιά της Νιόβης. Πράγματι, ο Απόλλωνας σκότωσε τα αγόρια και η Άρτεμη τα κορίτσια.

Επειδή η Νιόβη έκλαιγε τα παιδιά της μέρα-νύχτα, οι θεοί τη λυπήθηκαν και τη μεταμόρφωσαν σε βράχο. Αλλά και πετρωμένη η Νιόβη εξακολουθούσε να κλαίει τα νεκρά παιδιά της. Ο βράχος, που έμοιαζε με καθισμένη γυναίκα, στη θέση των ματιών είχε δυο πηγές απ’ όπου κυλούσαν συνεχώς τα δάκρυα της Νιόβης.

Στο ψηφιδωτό, η Νιόβη έχει συνειδητοποιήσει τη συμφορά που τη βρήκε και προσπαθεί να κρύψει με το σώμα και το ιμάτιό της το μικρότερο από τα κορίτσια της. Μάταια, όμως. Το κοριτσάκι έχει πληγεί θανάσιμα από τα αόρατα βέλη της Άρτεμης και γλιστρά από την αγκαλιά της μάνας του.

Το ψηφιδωτό είναι εμπνευσμένο από ένα αρχαίο σύμπλεγμα του 320-310 π.Χ. που βρίσκεται στη Galleria degli Uffici, στη Φλωρεντία.

Έχετε ένα εποικοδομητικό σχόλιο;

To use reCAPTCHA you must get an API key from http://recaptcha.net/api/getkey