Διόνυσος και Πάνθηρ

Διόνυσος και Πάνθηρ

Πληροφορίες Έργου

Έτος δημιουργίας: 1996

Υλικό: Χαλικάκι από Χαλκιδική

Διαστάσεις: 80 Χ 60

Καταχωρήθηκε στις: 02 Απρ 10

Κατηγορία: Μυθολογία

Αξιολόγηση Έργου:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...

Θέμα:

Θεός του αμπελιού, του κρασιού, της διασκέδασης. Γιος του Δία και της Σεμέλης. Η Σεμέλη, ξεγελασμένη από την Ήρα, έπεισε το Δία να φανερωθεί μπροστά της όπως και στην Ήρα, με αποτέλεσμα να κεραυνοβοληθεί. Ο Δίας, όμως, πρόλαβε και έβγαλε ζωντανό το Διόνυσο που ήταν έμβρυο έξι μηνών και τον έραψε μέσα στην κνήμη του. Όταν ήρθε η ώρα, ο Διόνυσος γεννήθηκε τέλειο μωρό. Ο Δίας παρέδωσε το παιδί στο βασιλικό ζεύγος του Ορχομενού, τον Αθάμαντα και την Ινώ, για να το αναθρέψουν.

Η Ήρα, όμως, κατέτρεχε τα παιδιά που αποκτούσε ο άντρας της με θνητές γυναίκες αλλά και όσους τα προστάτευαν. Έστειλε, λοιπόν, τρέλα στον Αθάμαντα και την Ινώ. Ο Δίας για να γλιτώσει το παιδί το μετέφερε, όπως λένε οι μύθοι, στην Ασία, ή στην Αιθιοπία ή στην Αφρική. Ο νεαρός θεός πέρασε πολλές περιπέτειες και περιπλανήθηκε πολύ. Στο τέλος η Ήρα αναγκάστηκε να τον δεχτεί στον Όλυμπο.

Ο Διόνυσος δίδαξε στους ανθρώπους την αμπελουργία και την παρασκευή του κρασιού. Λατρευόταν με θορυβώδεις πομπές μεθυσμένων ανθρώπων που φορούσαν μάσκες. Από τις πομπές αυτές ξεπήδησε η κωμωδία και η τραγωδία. Ιερό του ζώο ήταν ο πάνθηρας και ιερό φυτό ο κισσός.

Έχετε ένα εποικοδομητικό σχόλιο;

To use reCAPTCHA you must get an API key from http://recaptcha.net/api/getkey